استویا یک شیرین کننده طبیعی است که از یک گیاه بومی شمال و جنوب آمریکا
به دست میآید. استویا یکی از مواد موجود در بسیاری از برندهای شیرین کننده
است. به عنوان یک شیرین کننده، استفاده از استویا در سالهای اخیر به شدت،
به خصوص در میان افراد مبتلا به دیابت، در حال رواج است. برخی مطالعات
نشان میدهد که قند موجود در آن سطح قند خون را افزایش نمیدهد و به همین
خاطر کاملا سالم است.
استویا شامل ترکیباتی است که به عنوان استیوول گلیکوزید معروف هستند و
تقریبا ۳۰۰ برابر از شکر معمولی شیرینتر است. با این حال، این گیاه بسیار
کم کالری و عملا «صفر کالری» است. در این مقاله نگاهی به رابطه گیاه استویا
و دیابت انداخته و مزایا و خطرات استویا برای افراد مبتلا به دیابت را
بررسی کردهایم.
گیاه استویا و دیابت
مطالعات تاثیرات گیاه استویا را بر دیابت بررسی کردهاند. یک مطالعه در سال
۲۰۱۶ نشان داد که
پودر
برگ سبز خشک شده استویا به طور قابل توجهی سطح قندخون افراد مبتلا به
دیابت را کاهش میدهد. شرکت کنندگان این مطالعه همچنین کاهش میزان
تری گلیسیرید و
کلسترول
را نیز تجربه کردند.
محققان نتیجه گرفتند که استویا برای افرادی که به دیابت مبتلا هستند،
جایگزین خوبی برای شکر و سایر شیرین کنندههاست. در یک تحقیق که در سال
۲۰۱۳ بر روی موشها انجام شد، ثابت شد که استفاده از پودر برگ استویا به
عنوان یک مکمل غذایی باعث کاهش سطح قند خون میشود. نتایج همچنین نشان داد
که استویا باعث کاهش آسیب به کبد و کلیه در این حیوانات میشود.
تحقیقات دیگری در سال ۲۰۱۳، نشان داد که استویا دارای خواص آنتی اکسیدانی و
کاهش قند خون در موش است. استویا همچنین ممکن است در کاهش گرسنگی موثر
باشد چرا که به افراد احساس سیری میدهد.
مهم است که دقت داشته باشید که همهی این تحقیقات از عصاره برگ خشک شده
استویا استفاده کردهاند. عصاره استویا، حاوی عناصر دیگری نیز هست که ممکن
است بر سطح قند خون اثرگذار باشد. با این حال مصرف برگ این گیاه هیچ گونه
خطری ندارد.
آیا استفاده از گیاه استویا برای افراد دیابتی ایمن است؟
مصرف عصاره استویا، در مقادیر متعادل، برای اکثر افراد سالم و ایمن است.
اداره غذا و داروی ایالات متحده، استیوول گلیکوزیدها را به عنوان «به طور
کلی بی خطر» یا « GRAS» میشناسد. در نتیجه، تولید کنندگان ممکن است از
استیوول گلیکوزیدهای با خلوص بالا در برخی غذاها و نوشیدنیها استفاده
کنند.
این مواد اغلب در نوشیدنیهای شیرین، مربا و محصولات لبنی وجود دارند. در
یک بیانیه مشترک، انجمن قلب آمریکا و انجمن دیابت آمریکا، گفتهاند که
گیاه
استویا و شیرین کنندههای مشابه میتوانند برای افراد دیابتی مفید باشند
اگر از آنها به درستی استفاده کنند و کالری و قند کم آن را بعدا با
خوراکیهای دیگر جبران نکنند. سایر تحقیقات از این بیانیه با بیان اینکه
استویا ممکن است به کنترل قند خون کمک کند، حمایت میکنند.
آیا استویا دیابت را درمان میکند؟
با توجه به تمرکز موجود بر گیاه استویا و دیابت، اکثر افراد این سوال را در
ذهن دارند که آیا استویا میتواند به درمان دیابت کمک کند یا خیر؟
درحال حاضر، هیچ درمانی برای دیابت وجود ندارد، اما افراد میتوانند با
ایجاد تغییرات غذایی، شیوه زندگی و مصرف دارو آن را کنترل کنند. استفاده از
استویا به جای شکر در غذاها و نوشیدنیها میتواند به افراد دیابتی کمک
کند تا سطح قندخون خود را تثبیت کنند.
این جایگزینی همچنین میتواند تعداد کالری مصرفی فرد را کاهش دهد و به
احتمال زیاد در کم کردن وزن کمک کند. اضافه وزن در دیابت نوع دو عوارض و
خطرات زیادی ایجاد میکند و ممکن است سبب مشکلات قلبی و کلیوی شود. بسیاری
از افراد مبتلا به دیابت، فشار خون بالا نیز دارند. برخی مطالعات نشان
میدهند که استویا فشار خون را پایین میآورد؛ اما در این زمینه به مطالعه
بیشتری نیاز است.
فواید استویا چیست؟
مطالعات علمی خواص زیر را برای گیاه استویا ثابت کردهاند:
خواص آنتی اکسیدانی
کنترل قند خون
تندرستی و کاهش گرسنگی
میل کمتر به مصرف کالری اضافی
کاهش فشار خون
حفاظت از کبد و آسیب کلیه
کاهش سطح تری گلیسیرید و کلسترول
استویا، این مزیت را دارد که همه کاره است. از آن می توان به عنوان شیرین
کننده در نوشیدنیهای گرم و سرد استفاده کرد و آن را روی هر خوراکی پاشید.
استویا ممکن است برای طبخ برخی غذاها نیز مناسب باشد.
آیا استفاده از استویا عوارض جانبی دارد؟
تحقیقات هیچگونه عوارض جانبی در نتیجه استفاده از استویا نشان ندادهاند،
تا جایی که افراد در مصرف آن زیاده روی نکنند. انجمن سلامت آمریکا، محصولات
تولید شده از استویا را برای عموم مردم ایمن میدانند. برخی از محصولات
اما حاوی مواد افزودنی هستند که ممکن است عوارض جانبی مانند موارد زیر
داشته باشد:
نفخ
تهوع
استفراغ
دل درد و سایر مسائل گوارشی
افراد مبتلا به دیابت، باید قبل از مصرف محصولات استویا، بررسی کنند که
مواد افزودنی یا سایر شیرین کنندهها که ممکن است سطح گلوکز خون را افزایش
دهند، در محصول نباشد.
درباره این سایت